14 Ocak 2011 Cuma

camino


zor film. 

  1. neden, nasıl, niçin? buyrun!

    ---- spoiler ----
    katoliklerin koyu kurullarının egemen olduğu opus dei tarikatının mensubu bir ailenin 11 yaşındaki güzeller güzeli, hayat dolu kızlarının yakalandığı amansız hastalık karşısında dine sımsıkı sarılmalarının, isa metaforunu kızlarının yaşamından bile önde tutmalarının, - ki camino babasıyla yaptığı bir sohbette bunu "annem hediye olduğumu düşünmüyor, er ya da geç iade edeceğiniz kıymetli bir emanetinizim ben" şeklinde dile getiriyor- küçücük bir kızın çektiği onulmaz acıların ve içinde hastalığı boyunca yeşeren mapmasum umut kırıntılarının ekseninde dönen sarsıcı bir film.

    beklediği bir mektup var saçlarını seven çocuktan. parça parça babasının elinde gördüğü ve kaybettiği saçlarının hayranından. beklenen mektup gelmeyince nedenini kaderine terkedilmişlik de değil talihsizliklerde arayacak kadar olgun olan bir kızın çilelerin arasına sığdırdığı düşlerin insanın içi titremesi mümkün. fena halde hem de.

    tiyatroda hayal ediyor, dans ederken, bakışlarını bile kaçırdığı "o"nun yanında. annesinin dakika başı dinsel sözcüklerle avutması, ablasının ailenin dışında kalan tavrı ve babasının olaylar karşısındaki çaresizliği küçük kızı adım adım kaçınılmaz sonda tek başına bırakıyor. aslında herkes etrafında ama o kendi dünyasında kalmayı tercih ediyor da diyebiliriz.

    öyle bir film ki izlemek için içinizin kararmasına rıza vermelisiniz en başta. çünkü camino'nun düşlerinde kendi mezar taşını bulması, gördüğü ışın tedavisi, sırtına yediği dev iğneler insanı kahrediyor. ki ayrıntılarla daha da boğuluyorsunuz yer yer.

    gıkını çıkarmadığı korkunç ağrıları arasında el değmememiş saflıkta dilekleri oluyor mesela; "peki ama saçlarımı kesmeleri gerekiyorsa cumadan sonra kessinler. cuma günü ziyarete gelcekler."

    ya da arada doğum günlerine bayıldığı için hastanede kutladığı 11 yaşının senesinde öleceğini bilmenin kıvranmasıyla ettiği isyanlar; "başkaları için dua ettiğimde tanrı kabul ediyor ama kendim için ettiğimde etmiyor!"..
    ve annesinin bu isyana bile verdiği inanılmaz tepkiler.
    can bu can diyesi geliyor insanın.
    ---- spoiler ----

    dinin abartılmış şekline en güzel örneklerden biri bu film.
    hem enjekte ediyor gibi hem eleştiriyor gibi. hassas bi çizgide..

    camino rolündeki nerea camacho ve camino'nun babası rolündeki mariano venancio en başarılı bulduğum isimler filmde.

    kısaca dram ve düşün birleşiminde açık uçlu bu film. uçuk uçlu çünkü öldükten sonra da bi camino var filmin genel mantalitesine göre.

    neyse derin bi oh çekiyorum. çünkü bitti. izlerken zorlanılan filmler denince aklıma ilk geleceklerden artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder