14 Ocak 2011 Cuma

the cove

doğal ortamlarından koparılarak katledilen japonya taijideki yunusları anlatan 2009 yapımı belgesel.
louie psihoyos yönetmen koltuğunda.

---- spoiler----

esaret yunusların doğalarına aykırıdır ve yunus akvaryumlarına götürülen yunusların yüzündeki gülümseme doğadaki en aldatıcı yanılgıdır. normal ortamlarında 60 km yol alan yunuslar insanların eğlencesi olmak için getirildikleri bu ortamda zamanla strese girerler ve bu da ülser olmalarına yol açar. bu yolla pasif bir katliama sebebiyet verilmiş olur.

yunuslar sesle iletişim kurarlar. ses en iyi duyularıdır. birlikte su altında bulunduklrı bir insanın kalp atışlarını, kemiklerini ve hamile olup olmadığını bile algılayabilirler.

balina cinsinden olan bu hayvanlar yunanistan'da korum altındadır. oysa japonya'da kamera ve fotoğraf çekilmesi engellenen bir bölgede gördüğüm manzara çok acıklıdır. bebek bir yunus kafasından defalarca kesilerek katledilmiştir.
yunus ierisinde ne yazıkki cıva barındırır. cıva bünyeye oldukça zarar verir. bu da yunus etini tercih etmeme nedenidir.
bizler flipper dizisini yaptıktan sonra insanlarda yunuslara dokunma, onları sevme, onlarla oynama isteği ortaya çıktı. aslında bir bakıma bu dizi de suçlu sayılabilir. biz de yılda 23.000'e varan yunus katliamını durdurmak için açlık grevi yapmaya başladık.

---- spoiler----

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder