14 Ocak 2011 Cuma

ev

ne yalan söyleyeyim gitmeden önce beklentilerimin oldukça düşük olduğu bir filmdi. belki çiçeği burnunda yönetmenlerin heyecanlı duruşu, belki de artık türk filmlerinde gerilim öğesinden pek bir beklentimin kalmaması nedeniyle sadece iyi niyetli olarak çekilmiş, vasat bir film olduğunu düşünüyor-dum! fakat açıkçası biraz göt oldum kendi çapımda. şöyle söyliyim; yapabileceklerinin en iyisini yapmışlar.

deniz celiloğlu muh-te-şem oynamış. bir de ece çeşmioğludemek isterim bu noktada. iki aile gibi dizilerden sonra buradaki rolünde yemnediyorum çok başarılı.

---- spoiler ----
her şeyden önce bir sistem eleştirisidir bu film. bbg evi modeli üzerinden, bu tarz yarışmaların toplumda yarattığı yozlaşma ve kafa boşaltıyoruz kisvesi altında insanları tepkisizleştirme, düzenin oyuncağı olma raddesine getirme durumunu odak noktası olarak alıyor. bunu da anarşist bir yaklaşımla, adeta bir halk darbesiyle, ak koyunu kara koyunu ortaya çıkartan eylemci ile gerçekleştiriyor. maskeler düşüyor, önem sıraları tekrar düzenleniyor. dehşet bir şekilde psikolojik baskı uygulanıyor yarışmacılara. öyle bir noktaya geliniyor ki adam haklı diyorsun, sonra öyle bir noktaya geliniyor ki dışarda rehin alınan çocuğu için çıldıran ailenin durumunda napardın bunu düşünüyosun. bir de vurgulanmak istenen şu; size oy veren televizyonun esiri olmuş halk kadar yapımcıların köpeği olmuş siz de suçlusunuz. sizi kafanıza silah dayayıp sokmadılar bu aptal eve şeklinde.

gönderme üzerine gönderme var filmde aslında. hangi birini söyleyeceğini bilemiyor insan. eylemcinin odtü'lü olması başlıca ironi fakat. diğer yandan son sahnelerde yanılmıyorsam melda gür'ün canlandırdığı kadın - adını unuttum- , at gibi bacaklı kadına , -onun da adını unuttum- "sevişsen hepimiz kurtulcaktık. sanki dışarda vermicektin"demiştir ki o an benim bittiğim andır.

ayrıca baya bi süre yapımcılık yapmış bir insan olarak o arkada, o rejide dönen pislikleri de çok iyi yansıttıklarını söyleyebilirim.
sonu da açık uçlu olmuş. değişik olmuş.
---- spoiler ----



izlemek gerek bence olmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder